fbpx

Nieuws

Leverancier in de kijker: Zuivelhoeve De Bossneppe

We gingen langs bij Zuivelhoeve De Bossneppe te Lichtervelde, en namen met veel plezier een kijkje achter de schermen. Kurt, Katleen en het voltallige team ontvangen er ons wekelijks met open armen, de glimlach krijgen we er steeds weer gratis bovenop.

De geschiedenis van Zuivelhoeve de Bossneppe vangt (romantisch) aan, ergens in het jaar 1996, het jaar dat Kurt en Katleen in het huwelijksbootje stapten. Katleen had een fulltime job als verpleegster en Kurt had verantwoordelijkheid over hun boerderij, die toen reeds 35 melkkoeien telde. Hun interesse reikte al snel verder dan het louter onderhouden van de boerderij, waardoor ze een jaar later startten met de productie van zuivelproducten op kleine schaal. Ze openden een zuivelwinkeltje van 16 m2 waar verse hoevemelk, hoeveboter, karnemelk, verse kaas, yoghurt en 5 soorten kaas verkocht werden. Als snel bleek dat dit idee een schot in de roos was. Oorspronkelijk was de winkel 1 dag open, maar als snel waren dit er twee, twee openingsdagen werden er drie, enz… Na drie maanden besloot Katleen haar job als verpleegkundige stop te zetten en zich ook volledig in het zuivelavontuur te gooien. (lees hieronder verder)

productie van zuivel

verse rijstpap zuivelhoeve

versgemaakte choco

De interesses en ambitie van Kurt reikten verder dan het louter bereiden van choco en yoghurt. Hij volgde verschillende cursussen en schoolde zich tot professioneel ijsbereider. In 1999 openden ze dan ook hun ijssalon, weliswaar ‘avant la lettre’. In hun eigen tuin plaatsten ze een tuintafel en 12 stoelen. De klanten kregen hun ijs recht uit de doos opgeschept, van een ijssalon was dus nog lang geen sprake.

Na enkele jaren (met warme zomers) vonden meer en meer mensen hun weg naar de zuivelhoeve, waardoor Kurt en Katleen besloten hun schuur te renoveren en een grotere zuivelwinkel uit te baten. De passie voor alles wat zuivel & kazen betreft groeide steeds verder. Op vandaag beschikt De Bossneppe reeds over een 200 tal soorten kazen, de meeste vervaardigd op ambachtelijke wijze en dit op verschillende boerderijen uit de regio. Wist je dat er vroeger zelfs kaasavonden werden georganiseerd rond hun ‘stove’, gezelligheid troef naar het schijnt…

Met de tijd groeide niet enkel het aantal klanten die hun weg vonden naar de Bossneppe, ook het aantal soorten ijssmaken breidde al snel uit. Het ijsgamma bevat op heden reeds 70 verschillende smaken! Kurt probeert steevast origineel uit de hoek te komen met zijn artisanale ijs & ‘speciallekes’ zijn nooit veraf… enkele kunnen we jullie echt niet onthouden! Zo zijn er zelfs smaken als kinderbueno, melo cakes, cookie dough, .. en zo veel meer. Kurt waagde zich zelf reeds aan trump-ijs en haalde hier meermaals de krant mee! (lees hieronder verder)

bereiden van verse hoeveijs

chocolademousse bereid op de hoeveversgemaakte choco ontbijtmand

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Door deze groei, het enthousiasme van medewerkers en klanten, kregen Kurt en Katleen steeds meer zin om hun zaak te laten groeien tot een bloeiende zaak. Katleen raakte onderweg haar hart voor de sociale sector niet kwijt. Doorheen het succes van hun boerderij, vonden ze de energie om ook een aanbod te doen als zorgboerderij. Een mooi initiatief, waarbij Katleen 15 jaar de begeleiding van jongeren in moeilijke situaties op haar nam. Op heden is Zuivelhoeve De Bossneppe geen zorgboerderij meer, maar hebben ze wel nog een aantal mooie samenwerkingen met de sociale sector. Eerst en vooral is er een samenwerking met het Dominiek Savio instituut. Jongeren kunnen met hun begeleider komen klussen op de boerderij. De Bossneppe zorgt voor zinvolle dagbesteding, activering en het doorbreken van sociaal isolement. Daarnaast bracht Katleen een samenwerking tot stand met de psychiatrische afdeling van het AZ Delta ziekenhuis te Roeselare. Jongeren die het moeilijk hebben met hun verblijf tussen de muren van hun voorziening, kunnen op de boerderij terecht voor een traject in het kader van ‘rust’. Kurt en Katleen halen grote voldoening uit het feit dat jongeren opnieuw kunnen glimlachen, bezig zijn met het reilen en zeilen van een boerderij en op deze manier een zinvolle dagbesteding hebben. (lees hieronder verder)

Intussen hebben Kurt en Katleen een meer dan bloeiende zaak opgebouwd, die tot ver gekend is voor zijn heerlijke hoeveproducten. Ondertussen telt hun boerderij trouwens 85 koeien. Kalfjes die  er geboren worden, sluiten aan bij de kudde die ze reeds hebben, om de zuivelhoeve verder van verse melk te voorzien. Ambitie om nog groter te worden is er voorlopig niet, wel genieten van wat ze tot nu tot reeds hebben opgebouwd. Of zoals Katleen het zelf zegt: “onze passie, onze boerderij, onze goesting, onze melk!”

Nogmaals een leverancier waar we terecht trots mogen op zijn dus!

melktank zuivelhoeve

Leave a Reply

Your email address will not be published.